gdyby jednak ktoś inny pod wpływem powyższego durnego posta spazza zaczął mieć wątpliwości oto kilka faktów:
Od 1989 do 1997 roku po serii bojkotów i kampanii medialnych wiele firm kosmetycznych (m.in.: Wella, Neutrogena, Max Factor, Yardley, Chanel czy Estée Lauder) zadeklarowało, że przestanie testować kosmetyki na zwierzętach.
W 1990 roku firma Heinz po bojkotach w USA zmieniła sposób połowu tuńczyków. Celem akcji było ratowanie życia 100 tysięcy małych delfinów, które rocznie giną przy odławianiu tuńczyków.
W1993 roku General Motors, jako ostatni z trójki największych producentów samochodów, wycofał się z crash testów na żywych zwierzętach. Firma była bojkotowana w latach 1991 - 1993. Według organizacji PETA GM jest odpowiedzialny za zabicie 20 tysięcy świń, psów i innych zwierząt.
powszechny bojkot produktów olbrzymiej firmy L`Oreal zakończył się wielkim zwycięstwem obrońców zwierzat.W1994 roku firma L`Oreal zaprzestała testowania na zwierzętach.
i jeszcze ciekawy artykuł:
http://209.85.129.132/sea...lnk&cd=15&gl=pl
_________________ "Upadamy wtedy, gdy nasze życie przestaje być codziennym zdumieniem"
Wysłany: 2009-01-25, 10:58
Tak, macie rację. Jogurty są testowane na zwierzętach - nie jedzmy jogurtów! Coca-cola - broń Cię Boże, nie pij, bo wcześniej testowali ją na jakimś króliku!
ja używam kremów do rąk, ale przed kupnem sprawdzam co jest o nim napisane, i czy czasami nie ma takiego obrazka z królikiem.. a jeżeli nie ma to się pytam sprzedawczyni i koniec . a jak ta mi mów że NIE i zaczyna się śmiać to odkładam i idę do innego sklepu.. wiem, że to jest trochę głupie no ale..
_________________ "Pracuj wytrwale bo sam talent nie uczyni z Ciebie tancerza..."
(prof. S. Głowacki)
Tak, macie rację. Jogurty są testowane na zwierzętach - nie jedzmy jogurtów! Coca-cola - broń Cię Boże, nie pij, bo wcześniej testowali ją na jakimś króliku!
kolejny mądry. A kto Ci każe nie jeść jogurtów?? można przecież wybierać te, które nie są testowane!nie wymaga to strasznego wysiłku. Ty byś chciał aby wbrew Twojej woli testowano na Tobie wszelakie zagęszczacze i barwniki??
_________________ "Upadamy wtedy, gdy nasze życie przestaje być codziennym zdumieniem"
Hmm, jeśli Ci się nie podoba taki sposób ograniczania się, to rozumiem to. Przecież masz prawo. Ale tą ironię mogłeś zostawić dla siebie. Szkoda, że stawiasz sobie życie zwierząt wiele niżej niż życie człowieka.
_________________ Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.
- Albert Einstein
Jaki piękny jest ten świat, tylko czarne, białe. To jest proste - widzę, wiem.
Wysłany: 2009-01-25, 21:58
Canvas napisał/a
Nie mogę się powstrzymać. Po prostu gratuluję! Ogromny plus za elokwencję! Radzę przeczytać jeszcze raz, od początku cały temat. Jeśli sprawia Ci trudność zrozumienie centralnego wątku,to nie radzę się już więcej tutaj wypowiadać.
_________________ my name is pearl
and i'll love you the best way i know how
my blonde curls slice through your heart
and the siren come calling
in the night, till the light
Lady_PrinsS', poszukaj w internecie, sporo jest list na których wypisane są firmy i koncerny, które testują i nie..
_________________ Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.
- Albert Einstein
takie pytanie, bo mały głupek An szukała i nie umiała się doszukać : Ferrero testuje?? To jest wszystkie kinder bueno, kinder niespodzianki, duplo itd, itd..
- Albert Einstein
Ostatnio zmieniony przez anulka0920 2009-11-28, 23:52, w całości zmieniany 1 raz
A tak na poważnie nie pojmuję, jak TAK można. Obejrzałam jeden filmik, byłam przerażona.
- Albert Einstein
Wysłany: 2010-03-30, 16:04
Z jednej strony zgadzam się 100% z kupowaniem kosmetyków/artykułów nie testowanych na zwierzętach (uff... wydaje tyle kasy na Body Shop, że mogę im robić konkurencje w domu ), ALE ... Ostatnio miałam taką dyskusje na angielskim (jako, że musimy trenować prowadzenie dyskusji w każdym tygodniu jest inny temat) o Factory Farming czyli o firmach produkujacych zwierzeta na jedzenie. I powiem wam, jest pełno w sieci materiałów o tym i nawet ja sie nie odwazylam ogladniecia ani jednego calego filmu o tym temacie. Do czego zmierzam: Nie jest latwo podjac decyzje (nie musicie tu odpowiadać, ale zastanówcie się) kiedy zwierze jest jeszcze zwierzęciem a kiedy juz jest jedzeniem. Nasza szkolna dyskusja do niczego nie doprowadziła, bo bylo tyle samo zwolenników co przeciwników, ale chodzi o świadomość ludzi ----> Kupowanie testowanych kosmetyków albo ich nie kupowanie przez 1 osobę nic nie zmieni. Jednak ludzie powinni wiedziec w jaki sposób jest to wszystko prowadzone.
A swoją drogą dlaczego dobre traktowanie zwierząt (nawet tych na klopsy czy schabowe)musi być luksusem? Często w Holandii widzę, że za mięso produkowane pod nazwą bio/organiczne/dobrze traktowane trzeba płacić 2-3 więcej ZA OPAKOWANIE nie za kilo. Dlaczego to nie może być w standardzie? W Europie produkuje się dużo więcej mięsa niż jest zapotrzebowanie, a wystarczy tylko produkowac mniej i nadal byoby wystraczająco...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum