Wysłany: 2007-11-05, 18:35 Ulubione ksiazki
Niestety coraz mniej procent polskiej mlodziezy czyta ksiazki... Prawdopodobnie co trzeci dorosly Polak nie czyta ksiazek. Takie podejscie tylko ogranicza umiejetnosci sprawnego zrozumienia czytanego tekstu. Pomozmy jakos zachecic innych do czytelnictwa:). Jakie sa Wasze ulubione ksiazki, lektury a nawet i komiksy ktore mozecie zasugerowac polskiej mlodziezy?
_________________ I was just guessing*
At numbers and figures
Pulling your puzzles apart
Questions of science
Science and progress
Do not speak as loud as my heart...
:::::::::M.u.s.i.c..i.s..m.y..l.i.f.e*
ZaLóŻ MaSkE i BąDż MiŁy dLa KaŻdEgO...*
kocham zwierzenia georgii nicolson wszystkie czesci... bywa bekowo, czasem tez pamietnik ksiezniczki, momentami wkurzajacy, ale ogolnie w dobrym stylu, a tak najczesciej to ksiazeczki czytam z dowcipami
_________________ So baby i will wait for you... ;**
Zależy od charakteru , upodobań i zainteresowań.
Dla poprawy humoru czasami czytam komiksy z Asterixem i Obelixem
Thrillery również czytuje głownie D.Brown ,,Kod Leonarda da Vinci'' i ,, Anioły i Demony' to naprawdę dobre książki.
Pamiętnik Księżniczki przerobiłam , tak samo jak Dziewczyne Ameryki .
Ja kocham kryminały Agathy Christie! Świetne są! Ogólnie książki lubię właśnie o tej tematyce. Nie pogardzę też cudownymi książkami na podstawie serialu CSI i Detektyw Monk. Czasem zdarza mi się czytać jakieś lżejsze. Na przykład bardzo mi się podoba książka "Siostry" Jennifer Weiner. Lubię też czasem wrócić do książek sprzed kilku lat takich jak "Dzieci z Bullerbyn", "Bracia Lwie Serce" czy "Kłamczucha".
_________________ "Is this just in the suburbs? Hasn't everyone here been mooned?" ^^
Najbardziej to "Harry Potter i..." chociaż od 6 części mi się nie podoba już. Wszystkie książki Coelha, książki Sapkowskiego, książki z motywem historycznym (nie czysto historyczne, od taki uchrońcie mnie), fajna książka Paukszty "Zatoka żarłocznego szczupaka", dalej "Pan Samochodzik"... Mogła bym wymieniać i wymieniać jeszcze długi czas.
Nie lubie romansów <ble>
O a najbardziej lubie takie małe horrorki
_________________ Optymistów się słucha. Pesymistom się wierzy. A co z realistami?
Niestety coraz mniej procent polskiej mlodziezy czyta ksiazki... Prawdopodobnie co trzeci dorosly Polak nie czyta ksiazek. Takie podejscie tylko ogranicza umiejetnosci sprawnego zrozumienia czytanego tekstu. Pomozmy jakos zachecic innych do czytelnictwa:). Jakie sa Wasze ulubione ksiazki, lektury a nawet i komiksy ktore mozecie zasugerowac polskiej mlodziezy?
Racja. Ja prawie w ogole nie czytam ksiazek i wielu moich kolegow i kolezanek tez tego nie lubi. Ja czytam, bo musze...chociaz i tak rzadko czytam lektury. Lubie czytac tylko na polskim, jak czytamy na glos, zeby sie nie nudzic. Zaluje, ze tak jest, ale nic na to nie poradze. Czasami trudno mi zrozumiec czytany tekst, chociazby z historii, musze czasami nawet jedno zdanie kilka razy przeczytac ;/ Jedynie nie mam problemow z ortografia.
_________________ Blazej
No to Maciek xD
A moze Roofi?
Wysłany: 2007-11-06, 16:27
Szczerze mowiac ja tez praktycznie nie czytalem ksiazek wczesniej:P... Upodobania do wlasnie czytania przyszlo do mnie 2 lata temu w wakacje:), z nudow zaczalem czytac ksiazke "conan - babrarzynca" i sie zaczela:D przez 1 miesiac przeczytalem wszystkie serie conana.... Jezeli czlowiek zapomni w jakims tam stopniu o ksiazkach to pozniej z czytaniem idzie troszke ciezko, trzeba po pare razy przeczytac jedno zdanie zeby je zrozumiec... ALE to na szczescie mija:). Brat mi opowiadal ze tak okolo w latach 90-tych jedna z najwiekszych rozrywek jakie posiadal czlowiek byly wlasnie ksiazki:)... Teraz jak proces technologii rozwinal sie do stanu 10 MB lacza neta oraz komputera z 4 GHZ procesorem to ksiazki staly sie zapomniane:). Niestety przez takie nastawienie czlowiek ma problemy z wyslowieniem sie....
_________________ I was just guessing*
At numbers and figures
Pulling your puzzles apart
Questions of science
Science and progress
Do not speak as loud as my heart...
:::::::::M.u.s.i.c..i.s..m.y..l.i.f.e*
ZaLóŻ MaSkE i BąDż MiŁy dLa KaŻdEgO...*
jedna z ulubionych to napewno "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego, do tego dochodzi "Tango" Mrożka, "Kartoteka" Różewicza i..."Dziennik Bridget Jones"
uwielbiam kryminały Agathy Christie a ost namiętnie czytam "Sage o Ludziach Lodu" Sandemo ;D
Wszystkie książki Agathy Christie! wielbię ją i czczę mam takie małe zboczenie a ostatnio jakoś zaczytałam się bardziej w Paulo Coelho i Erica Emmanuela Shmitta. Trzeba w końcu czasami odpocząć od morderstw, krwi i psychopatów
popieram akcję:)
to ja tak: Tusia zaskoczyłaś mnie myslałam,że tylko ja jestem taka nienormalna,że "Zbrodnia i Kara" mi się podoba:P:P
wspominany już tu Coelho-polecam w szczególności "Alchemika"-piękna książka,"Demon i panna Prym"-bardzo pouczająca,podobnie jak"Weronika postanawia umrzeć"
uwielbiam też ksiązki Chmielewskiej -płaczę ze śmiechu przy nich i ludzie w tramwajach dziwnie na mnie patrzą:P,baaardzo polecam zwłaszcza "Wszystko czerwone":))
_________________ "Upadamy wtedy, gdy nasze życie przestaje być codziennym zdumieniem"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum