Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

PORTAL •  CHAT [0] •  Regulamin •  Mapa •  Album •  Ludzie •  F.A.Q •  BB CODE •  Statystyki •  Download •  Quizy

Poprzedni temat :: Następny temat

Tagi tematu: assuncao, bekier, dancehall, doda, fnf, fryc, gasiewicz, hiphop, marczuk, marina, mucha, teledysk

"Cieszę się, że mogę dzielić się pasją." - Aneta Gąsiewicz
Autor Wiadomość

Wylogowana 
Piece of heaven

Redaktor portalu

Wysłany: 2010-06-16, 22:54   "Cieszę się, że mogę dzielić się pasją." - Aneta G

Dyżurna specjalistka od dancehallu. To właśnie dzięki niej wiele osób zapłonęło miłością do tego stylu tańca. Specjalnie dla nas opowiedziała o nowych zajęciach jakie prowadzi oraz o tym, kogo chciałaby widzieć w jury You Can Dance. Gorąco zapraszam na wywiad z Anetą Gąsiewicz!

1.W szkole podstawowej tańczyłaś taniec towarzyski. Dlaczego z niego zrezygnowałaś?

Aneta: Tak naprawdę to nie zrezygnowałam ja, tylko moja mama podjęła decyzję o tym. Nie chciała żebym miała 6,7 lat i musiała się już malować, chodzić na solarium itd. Oczywiście, ze to nie jest standard i dziewczyny różnie były przygotowywane do turniejów, ale w tym stylu tańca dobry i zadbany wygląd to podstawa. Wtedy miałam Jej za złe to, ale z perspektywy czasu teraz jestem Jej za to wdzięczna, ponieważ cieszę się, że tańczę ten styl, który tańczę.

2. Czy spotkałaś się z określeniem, że dzięki Tobie dużo osób dowiedziało się o tym, że istnieje coś takiego jak dancehall? Jak się z tym czujesz?

Aneta: Tak spotkałam się z tym, przede wszystkim w wiadomościach, które zaczęłam dostawać po programie od wielu ludzi, którzy dziękowali mi, że dzięki mnie dowiedzieli się, że w ogóle istnieje taki styl i że bardzo im się spodobał. Jest to niesamowite uczucie jak ludzie zaczynają mieć jakąś pasję czy zainteresowanie dzięki komuś,w tym przypadku dzięki mnie. Cieszę się, że mogę dzielić się moją pasją dokoła i zaszczepiać ją u innych. I mam nadzieję, że coraz więcej będzie tych osób.

3. Powiedziałaś kiedyś, że uczyłaś się kroków dancehallu poprzez oglądanie teledysków na komputerze. Jak bardzo taka nauka różni się od pierwszych warsztatów z tego stylu, na których byłaś?

Aneta: Tak to prawda. Przez długi okres uczyłam się kroków i tańca z teledysków i ogólnie internetu. Taka nauka różni się bardzo od nauki na warsztatach. Przede wszystkim trudno często jest wyłapać z teledysku te momenty, w których dokładnie pokazany jest jakiś ruch. Jest dość trudne ciągle przewijać i wracać do tego samego momentu, który przeważnie trwa ułamki sekund. Wiadomo też, że jak uczyłam się sama nikt mi nic nie tłumaczył. Musiałam sama dojść do tego jak zrobić dany ruch. Nigdy nie byłam też na takich prawdziwych warsztatach z dancehallu, za to byłam na wielu warsztatach, na których choreografowie czasami robili choreografie właśnie dancehallowe. Miałam wtedy ogromną zabawę na lekcji, ale jednocześnie starałam się jak najwięcej zapamiętać.

4. W 2007 roku wygrałaś Dancehall Queen Poland i w nagrodę poleciałaś na Jamajkę. Jakie masz najpiękniejsze wspomnienia z tego wyjazdu?

Aneta:Cały wyjazd na Jamajkę to najpiękniejsze wspomnienie. Cały pobyt i zawody będę pamiętała do końca życia. Zderzenie się z zupełnie inną kulturą od naszej było bardzo ciekawym doświadczeniem. Możliwość zawarcia nowych znajomości i wzięcia udziału w mistrzostwach z innymi dziewczynami ze wszystkich stron świata były niesamowitym przeżyciem. Codziennie robiłam coś innego, ale najciekawsze były wizyty w mieście i kupowanie pamiątek i innych rzeczy.

5. W II edycji Mam Talent mogliśmy poznać Ulę Afro Fryc. Znacie się na co dzień? Zdarzyło Ci się kiedyś z nią konkurować na scenie?

Aneta: Tak, z Ulą znamy się prywatnie od paru lat. Razem na przykład byłyśmy na planie kręcenia teledysku "Mielno". Brałyśmy udział i konkurowałyśmy w konkursach takich jak "Shake ya Booty" i właśnie "Dancehall Queen Poland", ale mimo konkurowania jesteśmy dobrymi znajomymi i życzę Uli wielu sukcesów w tańcu.

6. Jak wiele musiałaś poświęcić dla tańca?

Aneta: Czy stosowne będzie jeśli odpowiem, że życie. Wybierając taki a nie inny zawód i hobby musiałam liczyć się z tym, że wiele będę musiała poświęcać dla treningów, wyjazdów i pokazów. Odpowiadam więc dlatego, że poświęcam życie dla tańca i całą siebie. Mnóstwo razy musiałam rezygnować z innych rzeczy np. spędzenia czasu z rodziną lub znajomymi z powodu tego, że musiałam mieć próbę do pokazu. I nie powiem, że nigdy nie było ciężko, bo wiele razy było i czasami zastanawiałam się czy nie zrezygnować z tego i mieć spokojny i normalny tryb życia. Ale nigdy nie mogłam i nie zrezygnuję, bo chce mieć właśnie taki tryb życia. I mimo, ze wiele muszę poświęcać to uczucie na scenie czy dzielenie się pasją rekompensuje mi wszystkie złe chwile.

7. Na co dzień zajmujesz się dancehallem i hip hopem. Od 2 edycji YCD minęły już 2 lata. Czy szkoliłaś się w jakimś innym stylu na tyle, że możesz powiedzieć to mój drugi styl? A może zapłonęłaś miłością do jakiegoś nowego stylu?

Aneta: Od programu brałam udział w wielu warsztatach organizowanych przez grupę FNF, do której należę. Były to warsztaty z choreografami ze Los Angeles takimi jak: Tricia Miranda,Tony Czar, Lee Daniel, Jian Louis, Kevin Macher, Erica Sobol czy Tucker Barkley. Dzięki temu mogłam uczyć się takich stylów jak wacking, krumpin, baltimore house, house, współczesny, contemporary, dancehall i wiele innych. Wszystkie te style oczywiście się różnią od siebie, ale dalej nie są to totalnie inne style jak na przykład towarzyski. Więc wszystkie te wyżej wymienione style staram się rozwijać i w swoich choreografiach umieszczam ruchy ze wszystkich styli jakie lubię i jakich się uczyłam. Ale głównie nadal jestem tancerką hip hopu i dancehallu. Od pewnego czasu tańczę i uczę stylu zwanego hip hop heels, czyli hip hopu na szpilkach. Krótko mówiąc są to choreografie do muzyki hh i rnb tańczone na wysokich obcasach. I można powiedzieć, że to moja nowa miłość. Ale cieszę się, że mogę korzystać z wielu różnych stylów i nie mam zamiaru przestać się rozwijać dalej.

8. Kiedy z jury wyrzucono Weronikę Marczuk-Pazurę portale plotkarskie podawały Cię jako kandydatkę do objęcia pozycji przy jurorskim stole. Powoływano się nawet na osoby z produkcji. Czy zaproponowano Ci taką współpracę?

Aneta: Nie, nie dostałam takiej propozycji i szczerze mówiąc nie wiem z jakiego źródła pochodziły te plotki.

9. Pozostając przy temacie. Robi się coraz głośniej o tym, że Anna Mucha w 6. edycji pożegna się ze swoją funkcją jurorki. Kogo widziałabyś na tym miejscu? Masz własnych kandydatów?

Aneta: Nie mam żadnego konkretnego kandydata, ale na pewno to powinien być ktoś kto zna się na technice hip hop i stylach podobnych, bo takiej osoby brakuje w jury. Ale zobaczymy co będzie przy kolejnej edycji. Ciekawie byłoby na przykład jak właśnie to miejsce jurora by się zmieniało i co tydzień byłaby inna osoba, może nawet z zagranicy.

10. FNF angażuje się ostatnio w wiele projektów. Organizujecie Summer Dance Intensive, bierzecie udział w spektaklu Carmen. Czy jest może jeszcze jakiś tajny projekt? Czy mogłabyś uchylić nam rąbka tajemnicy?

Aneta:Tak, Summer Dance Intensive jest główną imprezą, która teraz zajmuje się moja grupa. Już za parę tygodni rozpoczną się warsztaty i nie mogę się już doczekać, a tym osobom, które się zastanawiają czy warto, radziłabym czym prędzej się zapisać. Będzie tylu niesamowitych instruktorów, że jest w czym wybierać, a właściwie trudno podjąć decyzję których wybrać.
Jeśli chodzi o dalsze plany są jakieś i będzie szykowane wiele projektów, ale o żadnym na razie mówić nie mogę.

11. W ubiegłym roku Polska po raz pierwszy wystawiła swój skład na mistrzostwa świata w hip-hopie. Czy wybierasz się może na tegoroczne polskie eliminacje do Hip Hop International, które odbędą się w Olsztynie?

Aneta: Nie, nie wybieram się, ale cieszę się, ze Polska zaczęła wystawiać swoich zawodników.

12. Występowałaś w teledysku Mariny do piosenki Glam pop. Jak wygląda praca na planie? Czy z Mariną poznałyście się na podczas kręcenia klipu, czy może znałyście się już wcześniej? Czy zaprzyjaźniłyście się? Jak dostałaś się w ogóle do takiego przedsięwzięcia?

Aneta: Praca na planie jest niezwykle ciężka pracą. Musiałam być na planie z samego rana, a skończyłam późno w nocy. Od rana był przygotowania planu i makijaż, ustalanie stylizacji itd, a potem nagrywanie różnych scen i przebiórki itd. Trwało to wszystko sporo czasu, ale ze względu na to, że cały FNF brał w tym udział, a Marinę znam prywatnie na planie dobrze się bawiliśmy, co z resztą chyba widać także w teledysku.

13. Czy oglądasz kolejne edycje YCD? Czy widziałaś w odcinkach na żywo jakąś choreografię w stylu dancehall, o której pomyślałaś to właśnie ją chciałabym zatańczyć? Jeśli tak to jaka to była choreografia i dlaczego właśnie ona?

Aneta: Tak oglądam kolejne edycję i kibicuję tym, których znam lub tym, którzy mi się spodobają. Nie pamiętam teraz czy widziałam jakąś choreografię dancehall na żywo, ale wiem, że podobała mi się bardzo choreografia Joao w ostatniej edycji programu, którą tańczyły same dziewczyny.

14. Na stronie wp.pl w dziale tanecznym mogliśmy widzieć Cię w roli choreografa. Jak to wszystko się zaczęło?

Aneta: Po programie zaczęłam prowadzić na stałe zajęcia w Warszawie i w Łodzi. Miałam swoje stałe grupy i niektóre z nich mam do dzisiaj. I zaczęłam także jeździć po całej Polsce i prowadzić warsztaty. I tak zaczęłam prowadzić lekcje, robić choreografie i tym samym być choreografem wielu pokazów FNF.

15. Miałaś okazję wystąpić w serialu Kryminalni. Jak wspominasz pracę na planie?

Aneta: Praca na planie była ciężka, gdyż musiałam przyjechać na plan w późnym wieczorem, a zostałam do 3 nad ranem. Kręciliśmy ujęcie, w którym byłam wiele razy i to było męczące. Ale było przy tym trochę zabawy i mam kolejne ciekawe doświadczenie.

Pytanie bonusowe: W teledysku Dody do piosenki Nie daj się widać dziewczynę tańczącą w żółtych spodenkach i czarnej bluzie. Na naszym forum pojawiły się spekulacje odnośnie faktu czy tańczysz tam właśnie ty czy może Ilona Bekier. Czy występowałaś w tym wideoklipie?

Aneta: Nie występowałam w tym klipie, występuje w nim Ilona Bekier.

16. Gdzie w najbliższym czasie możemy Cię spotkać?

Aneta: .W najbliższym czasie będzie mnie można spotkać przede wszystkim na Summer Dance Intensive. Tam będę jako jeden z uczestników i biorących udział i będę prowadziła jedną lekcję hip hopu na szpilkach. Wszystkich niezdecydowanych namawiam na wzięcie udziału w tych warsztatach, bo jest to ogromna możliwość i niesamowite doświadczenie przy tym dobra zabawa. Potem będę prowadziła warsztaty na obozie organizowanym przez Almatur w Kortowie. Więcej informacji o SDI na stronie www.fnfdance.com i o obozie Almatura na stronie www.almatur.pl

Anecie dziękuję za wywiad i życzę wielu sukcesów tych tanecznych i nie tylko.

Rozmawiała: Wylogowana
You raise me up to more than I can be.

Seba jesteś mistrzem!!

YCDI: Gaua, Maria
YCDII: Kasia K, Kamil G., Kryspin
YCDIII: Gabryś, Iza, Ada
YCDIV:Piter, Julka, Kuba
YCDV: Seba, Kimbo, Figa, Ilona
YCDVI: Seba, Alisa, Masza, Michał

Oll 

Sponsor

Wysłany: 2010-06-16, 23:09   

czyli jednak Ilona w teledysku;) w 100% zgadzam się, że jest potrzebny ktoś od hh! wywiad czyta się przyjemnie. Aneta wysiliła się na coś więcej niż dwa krótkie zdania, do czego na pewno przyczyniły się dobrze dobrane pytania :wink: dla mnie - jak na razie najlepszy wywiad, najwięcej konkretnych informacji. i znowu to "Carmen", eh, przecież z Łodzi do Bełchatowa godzina drogi, a i z Siedlec daleko nie jest 8)

Nika
Wszechwładźna ;)

Wysłany: 2010-06-17, 01:37   

Oll napisał/a
Aneta wysiliła się na coś więcej niż dwa krótkie zdania, do czego na pewno przyczyniły się dobrze dobrane pytania

tak,zgadzam się,aczkolwiek wywiad ten wydaje mi się taki trochę...sztywny ze strony anety. taki oschły? być może to tylko moje wrażenie.

2cool4you 

Redaktor portalu

Sponsor

Wysłany: 2010-06-17, 08:11   

a jednak ktoś dobrze widział, że to Ilona tańczyła ;) !.

Bardzo fajny wywiad ;) , ciesze się, że niektóre pytania Ci się przydały.
Zazdroszczę jej tej Jamajki .....i to jaaak:D Tam musiało się dziać :D . Szkoda tylko, że nie zdradziła nam tajemnice co szukuje FnF w najbliższym czasie.

P.S jestem fanką jej urody. ;)

PannaAnna 
Tubylec

Wysłany: 2010-06-17, 09:25   

Nika, też odniosłam takie wrażenie...
Porównując wywiad z Anetą z wywiadem np. z Kają widac zdecydowaną róznicę :]

Ale tak po za tym to fajny wywiad, długo na niego czekałam :)

'got me poppin like a mighty morphin power ranger'

Martynaa 
Forumator

Wysłany: 2010-06-17, 12:05   

Cytat
tak,zgadzam się,aczkolwiek wywiad ten wydaje mi się taki trochę...sztywny ze strony anety. taki oschły? być może to tylko moje wrażenie.

Odniosłam dokładnie takie samo wrażenia, ale mimo wszystko Aneta udzieliła naprawdę bardzo szczegółowych odpowiedzi. :)

Piter!

impossible_x3 
Zmień w profilu

Wysłany: 2010-06-17, 18:21   

Bardzo fajny wywiad. Przyznam, ze czekałam na niego, bo bardzo lubię Anetę. Fajnie się dowiedzieć znowu co tam u niej słychać. :D

2cool4you napisał/a

Ja też!
and the siren come calling
in the night, till the light

chant des sirènes

kaede 
Stały Tubylec

Wysłany: 2010-06-17, 19:52   

bardzo fajny wykład, czekałam na niego :D ja też jestem ogromną fanką jej urody. w ogóle, wydaje mi się, że jest to jedna z tych nielicznych uczestniczek, która była odbierana w większości pozytywnie.

natek 
Piszę o wszystkim

Wysłany: 2010-06-17, 20:04   

Aneta jakoś zawsze było osobą, która bardzo lubiłam. Jej charakter i taniec bardzo przypadł mi do gustu ;)
Fajnie się dowiedzieć co u niej, jak sobie dalej radzi. Według mnie jest przykładem osoby, która po YCD świetna wykorzystała 'swoje 5 minut' C;

impossible_x3 napisał/a
2cool4you napisał/a

Ja też!

Dokładnie ;)

KaRola96 
Kandydat

Wysłany: 2010-06-17, 20:31   

W którym odcinku Kryminalnych występowała Aneta :?:

palcia242 
Piszę o wszystkim

Wysłany: 2010-06-17, 20:40   

Wylogowana napisał/a
Od pewnego czasu tańczę i uczę stylu zwanego hip hop heels, czyli hip hopu na szpilkach.

O rany,to hip hop też już tańczy się na szpilkach?Straszne.... :)

Wylogowana napisał/a
Ciekawie byłoby na przykład jak właśnie to miejsce jurora by się zmieniało i co tydzień byłaby inna osoba, może nawet z zagranicy.

Czemu by nie....?

Przyjazne linki
Sponsor

Skad: Z forum